2017. dec 29.

autófólia és autófóliázás verseny menete

írta: JozsFm
autófólia és autófóliázás verseny menete

autófólia és autófóliázás verseny

 

A csíkok eltüntetésekor a versenyzőnek legjobban arra kell vigyáznia, hogy miközben az autófólia alól kitolja a vizet a műanyag kiszorítóval, ne gyakoroljon akkora nyomást, amely már törést okoz a filmben. Ezután következhet a pontos méretre vágás (szabad kézzel), a szélvédő szélén a pöttyözött átmenettel kezdődő, majd folyamatossá váló kerámiasáv fölé másfél-két milliméterre.

Ha túl nagy ráhagyás jut a kevésbé jól tapadó kerámiára, akkor a későbbi tisztítás során szennyeződés juthat a film alá. Itt is meglátszik, ki a gyakorlottabb, egyrészt a pontosságon, másrészt azon, hogy a vágásnál a megfelelő időközönként letörik-e az elhasználódott pengerészt. Az üveg túloldalára ilyenkor fénycsövet tart a versenyző, hogy a vágandó élt jobban lássa.

A filmet ezután - a még mindig rajta levő védőréteggel - egy segéd-üveglapra helyezi. A samponos vízpermetet azért szórja az üvegre, hogy a film a síkos felületen elmozdulhasson. Az ujjakat is vizezni kell, máskülönben ujjnyomok maradnak az anyagon.

autófólia és autófóliázás, épületfóliázás Budapest

autófólia autóüveg fóliázás autófóliázás árak

épületfóliázás

A segédüveglapra helyezett fóliáról eltávolítják a védőréteget

 A versenyző megfordítja a szélvédőt, most a belső felére fogja felhelyezni a fóliát. Az üveget ismét letisztítja, hiszen a munka során újból szennyeződhetett. A vízpermetet lehúzókéssel (üveggyaluval) távolítja el. A pengét csak húzni lehet, tolni nem, mert megakadna a fűtőszálban és elvágná azt. A szélek szárazra törölgetésekor olyan papírtörlőt használnak, ami nem karcol és nem szöszöl, ugyanis a legapróbb porszemcsék és szöszök is tönkretehetik az egész tisztítási folyamatot. Vannak speciális papírok, de a háztartási törlők között is akad megfelelő, a jó gyártásút itt is ki kell fogni. A segédüvegre rakott fóliáról ezután el kell távolítani a védőréteget, szabaddá téve a ragasztót. Csak jól vizezett ujjakkal vagy pengével leszorítva lehet dolgozni.

 

Az ablak belső felére ragasztott fólia és az üveg közül kiszorítják a nedvességet

 

Ezután a versenyző megfogja a fóliát és a szélvédőre helyezi. Ebben az esetben a szélvédőperemen végighúzódó gumiszigetelés megnehezíti a dolgát. A ráhelyezésnél pontosan a gumin belülre kell találnia a fóliával, hogy a ragasztós részt ne a gumin húzza végig, ez ugyanis nyomot hagy. Azért is az átrakás a legkritikusabb mozzanat, mert ilyenkor a ragasztós felület "légyfogóként" működik, és a legapróbb porszemet is felveszi. Tehát a legkisebb mozdulatokkal és a legrövidebb ideig mozog a csupasz fóliával a versenyző. Van olyan, aki erre a kis időre feltekeri a fóliát, hogy annak minél kisebb felülete legyen szabad. A ráhelyezés után az egyengetés, vízkinyomás következik. Akinek van még ideje, megpróbálja a bírók szemével végignézni a munkáját, hátha talál még kijavítható hibát. A húsz perc letelte után nincs mit tenni, az árgus szemű bírók ítélnek, és döntenek a továbbjutásról vagy a kiesésről.

Szólj hozzá

fólia autófólia az autófóliázás